Jefferson Medical College’da psikiyatri profesörü ve Philadelphia Psikanaliz Merkezi’nde eğitim ve süpervizyon analistidir. International Journal of Psychoanalysis ve Journal of the American Psychoanalytic Association’ın editör kurullarında yer almıştır.
300’ün üstündeki yayınının arasında şu kitaplar vardır:
Broken Structures (1992),
Quest for Answers (1995, Odağ Yayınları),
Inner Torment (1999),
Immigration and Identity (1999, Odağ Yayınları),
New Clinical Realms (2003),
Objects of Our Desire (2005),
Regarding Others (2007),
Turning Points in Dynamic Psychotherapy (2009, Odağ Yayınları),
The Damaged Core (2009, Odağ Yayınları),
Comprehensive Dictionary of Psychoanalysis (2009),
Immigration and Acculturation (2011),
Matters of Life and Death (2011),
The Book of Emotions (2012),
Psychoanalytic Listening (2013, Odağ Yayınları),
Good Stuff (2013),
Sources of Suffering: Fear, Greed, Guilt, Deception, Betrayal, and Revenge (2018),
Mind, Culture, and Global Unrest: Psychoanalytic Reflections (2018),
Cultural Zoo: Animals in the Human Mind and its Sublimation (Vamık Volkan ile birlikte, 2018),
A Web of Sorrow: Mistrust, Jealousy, Lovelessness, Shamelessness, Regret, Hopelessness (2018),
Tales of Transformation: A Life in Psychotherapy and Psychoanalysis (2021),
In Leaps and Bounds: Psychic Development and its Facilitation in Treatment (2022),
Ayrıca psikiyatri ve psikanaliz alanlarında kırktan fazla kitabın editörlüğünü veya yardımcı editörlüğünü üstlenmiştir. Kitapları Almanca, Türkçe ve Romence de dahil olmak üzere çok sayıda dile çevrilmiştir. İlgi alanları oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır ve International Journal of Psychoanalysis’in film değerlendirmeleri editörü olarak görev yapmıştır. International Journal of Applied Psychoanalytic Studies’in kitap değerlendirmeleri bölümünün editörlüğünü yürütmektedir. Yedi şiir kitabı yayınlamıştır ve Philadelphia’daki InterAct Theatre Company’de misafir öğretim üyesidir.
Dr. Akhtar Journal of the American Psycho- analytic Association’ın Yılın En İyi Makalesi Ödülü’ne (1995), Margaret Mahler Edebiyat Ödülü’ne (1996), Amerikan Psikanaliz Hekimleri Cemiyeti’nin Sigmund Freud Ödülü’ne (2000), Amerikan Psikanaliz Birliği’nin Edith Sabshin Ödülü’ne (2000), Amerikan Psikanalistler Koleji’nin Laughlin Ödülü’ne (2003), Columbia Üniversitesi’nin Uygulamalı Psikanalize Seçkin Katkılar için Robert Liebert Ödülü’ne (2004), Amerikan Psikiyatri Birliği’nin Kun Po Soo Ödülü’ne (2004), ülkedeki Psikiyatri Asistanlarına Olağanüstü Eğitmenlik için Irma Bland Ödülü’ne (2005) ve Nancy Roeske Ödülü’ne (2012) layık görülmüştür. Daha yakın zamanda ise Sigourney Ödülü’nü (2013) almıştır ki bu psikanaliz alanındaki en prestijli ödüldür.
Dr. Akhtar uluslararası itibara sahip bir konuşmacı ve eğitmendir. Odağ Kongre’lerinde yaptığı konuşmalar her zaman ilgiyle dinlenmiş ve çok rağbet görmüştür. Psikanalizi müthiş bir akıcılıkla anlatan Akhtar’ın kongrelerimizde ayakta alkışlandığı olmuştur. Odağ Vakfı’nın kurulduğu andan itibaren en büyük destekçilerinden birisi olmuş ve olmaya devam etmektedir.
Akhtar, sade ve anlaşılır dili ile ruhsallığa dair çok temel konulara dair bir merak uyandırmakta ve insanın psikanalizi öğrenme isteğini güçlendirmektedir. Kitapları ve konuşmaları hem yeni başlayanlar hem de ileri okumalar yapanlar için çok yararlı olmaktadır.
Odağ Yayınları Salman Akhtar’ın 5 kitabını çevirmiş olmaktan gurur duyar. Bir diğer gurur vesilemiz de Kimlik ve Göç adlı kitabının çevirisini yapan Müge Alkan, Serhat Yücel ve Ali Algın Köşkdere’ni 2010 yılında İstanbul Psikanaliz Derneği Çeviri Ödülünü almış olmasıdır. Alkan, Yücel ve Köşkdere grup çalışmasının güzel bir örneği olan bu çevirilerinde Türkçe sözcük seçimlerinde gösterdikleri tutarlılık ve çeviride özgün yapıta olabildiğince sadık kalmaları nedeniyle bu ödüle uygun görülmüşlerdir.